Осогово, Осоговски планински масив (со Лисец, Плавица, Синковица)

Поглед на Царев Врв во зимски амбиент
Ajta CC BY-SA 3.0

Каде се наоѓа: ова е голем масив што доминира во источна Македонија. Поголеми градови во негова близина се Крива Паланка и Кочани. Дел од него се простира на територијата на Бугарија.

Позначајни врвови: највисок врв Руен (2.252 м), кој е и највисоката точка во Осоговско-беласичкиот планински венец, Мал Руен, Калин Камен, Сокол, Царев Врв и Петрово Брдо.

Позначајни водопади: водопадот на Станечка Река, водопадот на Јамишка Река.

Заштитени подрачја: заштитен предел Осоговски Планини, строг природен резерват „Плоче Литотелми“.

Врвот Руен во зима.
Deyan Vasilev ( Dido3 ) CC BY-SA 3.0

Прочитајте повеќе за Осоговските планини.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s