Ниџе (Ниџе со Кајмакчалан и Козјак)

Поглед на планината Ниџе
Petrovskyz CC BY-SA 4.0

Каде се наоѓа: се наоѓа во крајниот јужен дел на Македонија, а преку нејзиниот срт води границата со Грција. Има поглед кон Пелагониската Котлина, а најблиските градови се Битола и Прилеп.

Позначајни врвови: највисок врв Кајмакчалан (2.520 м), Манастириште, Ниџе.

Препознатливо обележје на врвот Кајмакчалан е црквичката, спомен-капела за битките што се воделе на оваа планина во Првата светска војна.

Спомен-капелата „Св. Петар“ од Битката на Кајмакчалан во 1916 г.
Petar Milošević CC BY-SA 4.0

Прочитајте повеќе за Ниџе и Кајмакчалан.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s