Рисот јаде чорба

од Ванчо Полазаревски

Еден рис скокум,
еднаш уловил зајак
небаре локум.
Зајакот веднаш
остро го сече,
со потсмев рече:
„Рису гревче, иш!
Јас сум посен зајак,
зајак-играчка од плиш.“
Рисот пак во лов
се вдаде,
оти мораше
нешто да јаде.
Улови лисица,
каква... фантастика,
шарена како
за џвакање мастика.
Ама... наместо месо –
жици, пластика...
Беше јасно,
но не и во ред,
ко два плус три
дека се пет,
шумата цела
беше полна смет.
Мевце рисот не
можеше да ќари,
поради т.н.
немање пари,
и затоа кутриот
чорба зелје вари.

Илустрација: Алексеј Костовски


Песна од стихозбирката „Баба Рога вежба јога“, во издание на Чудна шума


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s