Што да се прави, медал еден – а три глави!

од Ванчо Полазаревски

За поларнава,
триглава ламја,
(по мајка ѝ)
од царството Зелена Бамја,
на свет работа нема полесна,
сноуборд да вози
за неа е - песна.
И си скибордаше
таа лево, па десно,
па и се виде
интересно,
да се повози чат-пат,
на обележан со шарени
знаменца, кривулест пат.
Тркачи имаше...
не се знае колкумина,
но таа на бафтана,
прва низ целта мина.
(Оти, да нема збрка,
тоа беше сериозна трка.)
Ламјата се изненади
уникатно,
кога освои
медалче златно.
Но наместо славје,
ко што е ред
работата доби
чуден след,
трите ламјини глави заглавија
во кавга, не баш фина,
се расправаат до ден-денес,
која прва низ целта мина.

Илустрација: Наташа Костовска


Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s