Прекрасната жаба и кичестиот паун

од Ванчо Полазаревски

Во парк со раскошна бара
се сретнаа паунот Ѓоко
и жабата, госпоѓица Клара.
За изјава да ни даде
паунот не сакаше да чуе,
та штотуку почнуваше да се дуе.
А жабата рече: „Кре! Кре! Кре!
Што е ова? Не можам
без едно - бре.“
Каква глетка страшна,
па комшијава Надуенко
не носи ни машна.
А со тие пердуви, божем рајски,
кутриот, не му текнува,
целиот е... некако, кичерајски.
Каде му е чувството за естетика?
Сто посто - на протетика.
И штета, покрај него,
раскошна убавица шета,
а тој, Ѓоко, за неа нема око.
За такви како него, кусогледи,
да се зборува многу и не вреди.
А што се чудам пак јас,
ко некоја баба,
та тој е само паун,
не е жаба."
П.С.
Жабата Клара сигурно
ќе беше избрана за мис,
но жирито службено беше,
баш тој ден на островот Вис.

Илустрација: Наташа Костовска


Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s