Галичица (со планините Стара Галичица, Асан Ѓура и Исток)

Поглед кон Галичица од манастирот „Свети Наум“. Фотографијата е јавна сопственост.

Каде се наоѓа: планината Галичица се наоѓа помеѓу Охридското и Преспанското Езеро. Дел од неа ѝ припаѓа на Албанија. На еден дел од планината се простира Националниот парк „Галичица“.

Позначајни врвови: највисок врв е Кота (2.265 м) – на територијата на Македонија, Магаро (2.254 м).

Позначајни пештери: Црна Пештера, Мечкина Дупка, Самоска Дупка.


Прочитајте повеќе за Галичица.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s