Папагалот Вицко

од Владимир Мартиновски

Има еден папагал баш чуден
Дење и ноќе нонстоп е буден.
Сите мислевме дека нема слух 
(А тој да ти бил мајтапчиски дух).

Кога му велат: Ај речи „кокос“!
Тој брзо враќа: Ај сечи компот!
Кога му велат: Ај кажи  „диња“!
Тој повторува: Ај мажи свиња!

Му речеш ли: Кажи ни ја „Ленка“!
Тој си пее: Дај ми прво пченка!
„Не дослушува!“ – мислевме долго

Па го пративме кај психологот.
„Вицкаст е!“ – рече нашиот лекар
Па така го доби својот прекар.


Илустрација: Зоран Кардула


Песна од книгата „Хор во задниот двор“, во издание на „Чудна шума“


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s