Вредни ѕвездички

од Мира Смаќоска Танеска

Настина облачето меко
ноќта се напило студено млеко 
сега со другарките  ѕвезди
не може по небото да езди.

Да си играат го вика Ѕвезда
да ги задеваат врапците во гнезда
Облачко кашла, кива
денеска за ништо нема сила. 

Ѕвездичките ветија
и шалче му сплетоа
го завија со шалчето меко
му простија за студеното млеко.

Чуле Месечко си загубил ракавица
се смрзнал во оваа лапавица 
Ѕвезда нешто ќе смисли
другарчето да не им кисне. 

Вредните ѕвездички светат
месечеви ракавички плетат
ах колку ретка глетка 
небото од љубов светка.

Илустрација: Инес Ефремова

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s