Љубомора во барата

од Ванчо Полазаревски

Паторот Патко
ја виде патката Ратка
со друг како
по барата плови,
му се слоши, падна болен,
беше за нигде никаде,
ко да е шеќер солен.
На лекар отиде со трчаница,
овој го прегледуваше,
без брзаница
и тоа цел ден,
му рече: – Здрав си ко дрен.
Потоа ѕирна кон барата
ја виде патка Ратка
со друг во прошетка кратка,
се штрекна и рече гласно
оти сѐ ко ден му беше јасно:
– Здрав си, но да се признае мора
страдаш од т.н. паткина љубомора.
Затоа ќе ти препишам лек:
– Пречекај ја на другиот брег,
таа твоја патка Ратка,
и, како ништо да не било,
речи ѝ: – Ова што те гледам
е нешто, на цел свет – најмило.


Илустрација: Алексеј Костовски


Песна од стихозбирката „Баба Рога вежба јога“, во издание на Чудна шума


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s