Стоговски масив

Стогово или Стоговскиот масив го сочинуваат планините Стогово и Караорман.

Поглед кон Стогово од Лазарополе; Petrovskyz; CC BY-SA 4.0

Каде се наоѓа: Стогово се наоѓа во западниот дел на Македонија и се надоврзува на планината Бистра. Може да се дојде до него по патот Маврово-Дебар, а потоа преку селото Гари. Караорман е сместен во продолжение на Стогово и се спушта до Охридско-струшката Котлина.

Позначајни врвови: највисок врв Голем Рид (2.268 м) и Бабин Срт (на Стогово); Орли Врв (на Караорман).

Позначајни леднички езера: Горно и Долно Езеро, Маруша (на Стогово).


Прочитајте повеќе за Стогово и Караорман.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s