Јабланица

Поглед кон Охридското Езеро од Јабланица, Македонец, CC BY-SA 4.0

Каде се наоѓа: се извишува во југозападниот дел на Македонија, помеѓу Охридско-струшката и Дебарската Котлина, западно од реката Црн Дрим и брегот на Охридското Езеро. Достапна е по планинарски патеки од селата Вевчани и Горна Белица.

Позначајни врвови: највисок врв Црн Камен (2.256 м), Стрижак, Крстец, Чумин Врв.

Позначајни леднички езера: Вевчанска Локва, Подгоречко Езеро, Горно и Долно Лабунишко Езеро.

Значајни извори: Вевчанските извори, изворите на Беличка Река.

Ледничкото Вевчанско Езеро во подножјето на врвот Црн Камен, Македонец, CC BY-SA 4.0

Прочитајте повеќе за Јабланица.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s