Баба Планина

Каде се наоѓа: се наоѓа во југозападниот дел од Македонија, помеѓу Пелагонија и Преспанската Котлина, а во близина на градот Битола. Еден дел од планината е прогласен за национален парк „Пелистер“. Искачувањето до врвот Пелистер и Големо Езеро е можно од повеќе правци од битолската страна, како и од селото Брајчино од преспанската страна.

Баба со врвот Пелистер. Niki Gango; CC BY-SA 3.0

Позначајни врвови: највисок врв Пелистер (2.601 м), Илинден.

Позначајни леднички езера: Големото и Малото Езеро (наречени и Пелистерски очи).


Прочитајте повеќе за Баба Планина.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s