Наместо вселенска хармонија – депонија

од Ванчо Полазаревски

И кога е ведро
И кога ко сребро
Полна Месечина
По небо езди
Гледај, никако
Да видиш ѕвезди
Ај беља, седнав
На интернет
Читај од средата
До саботата и
Веднаш разбраа
Во што била работата
Од тие сателити сонди
И вселенски летала
Горе пратени
Секојденски
Се натрупа отпад
Вселенски
Му текнало
На секоја бараба
Ќе бил хит
Ако и тој лансирал
Каков и да е сателит
Ај што океани
Изгнасивме
Да видиме како
Небото над нас
Да го спасиме
И решение просто
Во умот ми се врежа
Ни треба вселенски
Брод со џиновска мрежа
Тој треба само околу
Земјата да кружи
Мрежата да лови
Со отпадот да се „дружи“
Сателити сонди... ламарини
Божем модерни фини
Со бродот овие денови
Ќе ги ловиме ко кленови
Грозното вселенско ѓубре
И тебе ти скисна
Гледам за идејава
Лајкче ни стисна.

Илустрација: Алексеј Костовски


Песна од стихозбирката „Баба Рога вежба јога“, во издание на Чудна шума


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s