Бистра

поглед на Бистра; Македонец; CC BY-SA 4.0

Каде се наоѓа: Бистра е сместена помеѓу Кичевската Котлина на исток и течението на реката Радика на запад, до Мавровското Езеро на север и до Дебар на југ. Планинарската патека до врвот Меденица води од селото Галичник.

Поголемиот дел од планината се наоѓа на подрачјето на Националниот парк „Маврово“.

Највисок врв: Меденица (2.163 м).

Позначајни пештери: Алилица, Калина Дупка, Шаркова Дупка…

Позначајни леднички езера: Сенечко Езеро.


Повеќе за Бистра на следниот линк.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s