Шар Планина (Шара)

Поглед кон долината на Бозовска Река, Горна Лешница, меѓу Среден Камен и Плат; Gadjowsky; CC BY-SA 3.0

Каде се наоѓа: Шар Планина е еден од најголемите и највисоките планински масиви во Македонија. Се наоѓа на северозападниот дел од Македонија, на границите со Албанија и Косово, во близина на градот Тетово.

На Шар Планина се наоѓа Националниот парк „Шар Планина“.

Позначајни врвови: највисок врв Титов Врв (2.747 м); Мал Турчин, Бакрдан, Љуботен, Ливадица, Пирибег…

Највисоките врвови Титов ВрвМал ТурчинБакардан (десно) и Трапезица (лево) во средишниот дел на Шар Планина; Македонец; CC BY-SA 4.0

Позначајни водопади: водопадот на Беловишка Река со пад од 43 м; водопадот Лешница со пад од 25 м.

Позначајни леднички езера: Боговињско, Црно Езеро, Караниколичко Езеро, Бело Езеро…

Значајни извори: на реката Пена, на реката Вардар во селото Вруток и изворите на Камењанска Река.

Клисури: клисурата на реката Пена.

Едно од препознатливите обележја е кулата на Титов Врв, место каде што можат да се засолнат планинарите кои го искачуваат врвот.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s