Каде спие сонцето?

од Ванчо Полазаревски

Кога спиеме ние,
каде оди сонцето,
белки и тоа спие?
Тајната се растајни лесно
и тоа беше многу интересно.
Малечкиот Иги,
наместо да спие
тргна да види каде тоа
сончко цела ноќ се крие.
И сѐ уште не им
верува на очите,
кога виде каде сончко
ги минува ноќите.
Кога ќе се измори
од обврски денски,
сонцето ужива во
кревет откачен, ептенски.
Направен од парче небо
и грст ѕвезди,
во него сонцето нанка,
во сон по небото езди.
Покриено е со
облаче боја лила,
како само ужива,
мајко мила.
Ете така сонцето спие,
а што сонува - погодете вие.


Илустрација: Наташа Костовска


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s