Со овошјето сум блиска

од Ванчо Полазаревски

Медо ми нуди
круша медена:
- Земи ја, вели,
заради тебе
не е изедена.
Рака само
треба да пружам,
и веќе со зрели
малини се дружам.
Јаготка, црвена жар,
драгоцен е дар,
од заспан еден,
мал цар.
Јаболко црвено,
стои како здрвено,
од мене ако не е изедено,
тешко ќе било навредено.
И, ете, сега
знаете зошто
не сум ниска?
Со овошјето
сум многу блиска.


Илустрација: Наташа Костовска


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s