Чудовиштата против короната

од Ванчо Полазаревски

Некаде џенем, e-хе...
дури во Азија,
Братството за плашење
деца од земјата Фантазија,
итно ги свика,
Буууу – Советот за страшење и
Ааааа – Комисијата за плашење.
Прво дојде комби
и главниот зомби.
Секогаш строга,
еве ја и Баба Рога.
Дузина демони, тролови,
гноми, вештери грозни,
сите кој од кој поамбициозни.
Ужас и страв, а
штом ги виде, барај
апче за глава.
Веднаш сите за
гуша се фатија
и страшни ломови
беа можни,
но, навреме сфатија – 
мора да се сложни.
Не им одеше в глава...
вирусче за час,
доживеа светска слава.
Стана славно, главно.
Како може на тоа типче,
до вчера, обично грипче,
просто како грав – 
цел свет, одеднаш,
му се тресе од страв!?
Никого од нив веќе не есапат,
и децата со нив се мајтапат.
На крај луто и бесно,
до заклучок дојдоа,
некако лесно:
„Не чекаме медицина
да најде вакцина,
здружени ко
чудовиште едно,
како што е редно,
на короната
– Бууу!... ќе ѝ вреснеме
и од земи ќе ја треснеме.
Кај да бега ќе нема,
веднаш ќе ја снема.“
Кога згрмеа дружно:
„Буууу!“,
некој случајно се закашла:
„Кау, кау, кау... куууу!“
И летнаа, кутри да бегаат,
чудовиштата страшни,
да паднеш од страв, во кома,
за пет минути сите беа дома.

Илустрација: Алексеј Костовски


Песна од стихозбирката „Баба Рога вежба јога“, во издание на Чудна шума


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s