Маче на облаче

од Ванчо Полазаревски

Што бара
Блеки,
црново маче
на облаче?
Ококорено,
му се плаче,
изморено,
со раче,
канџи стега,
нема каде
да бега.
Маче
го личи
качено
на каче,
на облак
вака качено,
му се има
смачено.
Како дојде
така да плови,
информација
ни даде кучето
од комшиите
Попови.
„Рипаше Блеки,
по обичај
и по покриви,
со мижење
и вчас се најде
на облак
во движење."
Што ќе прави сега?
Ќе вози облак,
нема каде да бега.
Ќе пои пустини
со весел дожд,
бедуините
ќе му подарат
од урми брош.
Ако види
осамен цвет,
пет-шест капки...
и ете ти - букет.
Па ќе фати
чадор за рачка,
ќе атерира
лесно ко мачка.

Илустрација: Наташа Костовска


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s