Кога летаат лилјаците

од Ванчо Полазаревски

Кога летаат лилјаците,
сите ги менуваат фаците,
од страв се тресат оџаците,
ужасно бледнеат облаците.
И, што?
Да не летаат лилјаците?
Пеш да не треба
да одат?
Како да не?!
Пеш ќе одат,
кога на куков ден
ќе се родат.
Грди биле лилјаците?
Од нив се плашеле и
пешаците и јунаците и
чираците и стручњаците,
(ама не и дивјаците.)
И што треба
да прават лилјаците?
На козметичар да одат –
да ги разубават фаците?
Кај пластични хирурзи –
да потстегнат стомаците?
Како да не?!
Лилјаците си се лилјаци,
и ништо не им фали
на нивните фаци и стомаци.
Ете, една Цаци
рече, „Баш се фаци,
и од род се отмен,
на славниот Бетмен“.

Илустрација: Алексеј Костовски


Песна од стихозбирката „Баба Рога вежба јога“, во издание на Чудна шумаОд истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s