Собата на Вук

од Марта Чупевска

Во собата на Вук                                  
Играчки еден куп                                
Наутро убаво спастрени                      
Довечер дополу скастрени                 
 
Предност имаат животните                 
Со нив му минуваат дните                   
Секое по еднаш е главно                     
Нема кое не било славно                    
 
Лавот постојано рика                          
Слонот од глувчето цвика                    
Лиска кокошки мудро демне              
Меца гледа само да дремне               
 
Птици на крокодилот заби му чистат   
Си немаат страв и на тоа не мислат     
Хипо во калта се прпелка,                   
сонува порција дебелка                      
 
Жирафата лисја си грицка                   
На сонцето си уживка                          
Носорогот со рог го буцка                   
Помалото братче по муцка                  
 
Домашни и диви                                  
Шарени и сиви                                    
Кај Вук се сите                                     
Играчки живи.
илустрација: Бојан Ивановиќ

1 Comment

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s