Еден ден на фармата

приказни за почетно читање

Овие приказни можат да се читаат и како комбинација од текст со цртежи, или само како текст, зависно од возраста на читателите.


Убав пролетен ден на фармата!

Сонцето грее и ги милува цвеќињата. 

Пчелите и пеперугите летаат од цвет на цвет.

Животните се надвор. Ене ги патките во езерцето. 

– Кре, кре – ги поздравуваат жабите кога ќе ги видат.

Тука се и кокошката, петелот и малите пилиња. 

Но, кој им дошол во посета? Тоа се една верверичка и едно зајаче.

Кравата пасе трева, овцата лежи и се сонча, а свињата се лади во калта. 

Кучето и мачката се бркаат. 

– Полека, полека – вреска по нив мисирката. 

А белата коза се смее на нејзин начин: – беее, беее, беее.

Коњот и магарето весело трчаат по зелената ливада.  

Навистина, прекрасен ден на фармата! 


Designed by brgfx / Freepik

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s